Álomutazásból rémálom – egy utazási baleset

Néha vannak az életben olyan szörnyű tragédiák, amelyeket képtelenség feldolgozni. Amelyek következtében családok élete omlik össze, mégsem vállalja senki a felelősséget. Rendben van ez így? Nyilván nincs rendben…

Körülbelül 4 éve nagyobb nyilvánosságot kapott, egy utazási baleset, pontosabban egy külföldi buszbaleset, amelyben magyar utasok súlyos és könnyebb sérüléseket szenvedtek, több mint 10 ember pedig életét vesztette. Szülők vesztettek el gyerekeket, gyerekek vesztettek el szülőket, vannak, akik egész további életükre kerekesszékbe kényszerültek. A buszt vezető sofőr volt a felelős, ezért a károsultaknak, hozzátartozóknak kártérítési összeg jár, mind a külföldi biztosítótól, mind a hazai utazási irodától, aki szervezte az utat. A külföldi biztosító ott helyben kifizetett minden költséget, kártérítést, a magyar utazási iroda ellenben mosta kezeit.

Sokan hónapokig spórolgattak a vakációra, amely rémálommá vált…

És egy ideig úgy tűnt, a túlélőknek, hozzátartozóknak továbbra is nélkülözniük kell, ugyanis a minimális kártérítési összeg csak a külföldi kórházi ellátást fedezte, az itthoni rehabilitációt, a továbblépés lehetőségét, az életszínvonal megtartását nem, pedig sokan maradandó egészségkárosodásuk miatt nem tudnak dolgozni, sokan a családfenntartót veszítették el.

Például egy tizenéves kislánynak leszakadt ebben a buszbalesetben mindkét karja. Ott, helyben a külföldi biztosító kifizette a kórházi ellátást, vagyis 2 millió forintot, és ennyi. Ez nyilván nincs így jól, több 10 millió forintokat kellene még fizetni a biztosítónak, hiszen a kislány sosem fogja visszanyerni a karját, egész életére kihat ez a baleset. Nem képes magát ellátni, ápolót kell hozzá felfogadni, egész felnőtt életét, munkáját ebben az állapotban kellene leélnie, elvégeznie, életjáradék nélkül ez pedig szörnyű jövőt vetített előre.

Több mint három évig tartott az a peres eljárás, amelyben baleseti kártérítési ügyekre specializálódott profi jogi partnerünk képviselte az összes károsultat, mindenkit, aki a buszon utazott. Végül nemrégiben lezárult az utazási baleset ügye, a bíróság megállapította, hogy a magyar utazási irodát teljes kártérítési kötelezettség terheli. Minden hozzátartozó, károsult, a balesetben személyi sérülést szenvedett személy megkapja a számára jogosan járó maximális kártérítési összeget. Mindenki a körülményekhez képest új életet kezdhet. A buszon utazott egy hölgy, aki elveszítette fiát, valamint bal karja nagyon súlyosan roncsolódott. Ugyan a most megítélt pénzösszeg nem fogja kárpótolni fia elvesztéséért, de ebből kifizetheti keze gyógykezeléseit, a legjobb orvosokat, szakembereket fogadhatja fel, mivel ujjait még azóta is nehezen mozgatja.

Tudta Ön?

Sokan nem tudják, hogy az a biztosítás, amelyet utazás előtt itthon magukra kötnek, nem ugyanaz, amellyel az utazási iroda felel épségünkért. Az a biztosítás, amelyet itthon magunkra kötünk, egy plusz biztosíték arra vonatkozóan, hogyha baleset ér, és kórházba kerülünk, ott rögtön fogadjanak és ellássanak minket. Ez természeténél fogva nem alkalmas arra, hogy a maradandó károkat, amelyet egy személyi sérülés, baleset okoz, fedezni tudja. Ez a biztosítás csak egy kvázi “tűzoltásra” alkalmas, arra, hogy ott helyben ki tudjuk fizetni a kórházi kezelés és a hazautazás költségeit. 

Azonban ha valaki befizeti magát egy nyaralásra egy utazási irodában, és a vakáció során balesetet szenved, az utazási irodát teljes kártérítési felelősség terheli. Nincs kifogás, ki kell fizetniük a kárt. Természetesen ilyen esetekben is irányadóak azok a szabályok, hogyha a sebesült saját, nem megfelelő magatartása, szándékossága okozza Tips-for-Travel-the-World-within-your-Budgeta balesetet, akkor azért ő a felelős. Viszont, ha például valaki elcsúszik a szálloda vizes lépcsőjén, akkor nem az ő feladata vitatkozni a szállodával, hogy térítsék meg a kárát, hanem az utazási irodának kell ezt elintéznie szállodai partnerével.

Hasonló helyzetbe került, és az utazási iroda nem vállalja a felelősséget, vagy csak csekély összeget ajánl? Ne hagyja magát becsapni!

Keresse fel baleseti kártérítésekkel foglalkozó jogi szakértőnket, aki segít megszerezni azt a jogos összeget, amely kártérítésként Önt megilleti, amelyet a teljeskörű rehabilitációra fordíthat. 

További információkat a baleseti kártérítésről és profi jogi szakértőinkről honlapunk Rólunk menüpontjában és a Sérülések kártérítése aloldalakon olvashat.

Kérdése van baleseti kártérítését illetően?

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!