Egy munkahelyi baleset története – “Küzdeni kell azért, ami jogilag a miénk, még ha évekbe telik is!”…

Magyarországon egyáltalán nem ritka, hogy a vállalatok a munkavállalókat embertelen körülmények között foglalkoztatják, mit sem törődve azzal, hogy a meghibásodott, rossz állapotban lévő munkagépekkel, munkahelyeken a dolgozók sokszor kockára teszik életüket, gyakori a munkahelyi baleset.

A legtöbb cég nem köt felelősségbiztosítást alkalmazottaira, és sokszor a munkahelyi baleset bekövetkezte után sem vállalják a felelősséget. K. József tragikus története is így indult, amely nemrégiben – a körülményekhez képest – pozitív véget ért…

Józsefet 2012 novemberében érte munkahelyi balesetet, amely következtében élete végéig maradandó egészségkárosodást szenvedett, mellkastól lefelé lebénult. Munkahelyének mind működése, mind munkaeszközei állapota hagyott kívánnivalót maga után. Józsefet is részben feketén foglalkoztatták, ahogy az kiderült a vizsgálatok során. József 15-20 ügyvédet is felkeresett, de mind elhajtották, mondván, nem lehet végrehajtani a kártérítést a cégen, tudniillik egy kis magyar kft.-ről beszélünk. József borzasztó életkörülményekbe került, mivel a cég nem volt hajlandó fizetni a munkahelyi baleset után kártérítést, és mivel részben illegálisan volt bejelentve rendkívül alacsony táppénzt és rokkant nyugdíj járadékot ítéltek meg neki.

Végső soron baleseti kártérítésekre specializálódott jogi partnerünk foglalkozott az üggyel, mert miután megvizsgálta a tényeket, úgy gondolta, nincs az rendjén, hogy senki nem vállalja egy ilyen komoly és sajnálatos balesetnél a felelősséget. Először felszólították a céget, majd peres és egyéb hatósági eljárásokat is indítottak a munkáltató ellen. Két év pereskedés után József számára több tízmillió forint kártérítési összeget ítéltek és élete végéig több mint félmillió forintos havi életjáradékot, valamint mivel felesége ápolja és gondozza, számára is pár százezer forintos havi összeg jár.

József történetének külön szegmense, hogy a cég, ahol dolgozott felszámolás alatt van. Ilyenkor félő, hogy nem lehet végrehajtani a kártérítést, nem kapja meg a megítélt összeget? Nem! Egy kártérítési ügyekre specializálódott ügyvéd megfelelő módon tudja kezelni az ilyen eseteket, hiszen a járadék jellegű követelésnek eléggé specifikus a szerepe a felszámolási eljárásban, tehát ennek végrehajthatónak kell hogy lennie. Tehát József ügyének első tanulsága, hogy amennyiben valaki munkahelyi balesetet szenved, akármilyen kis tőkéjű is a cég, mindenféleképpen élni kell a jogainkkal, a lehetőségeinkkel, hiszen ha nem él vele a munkavállaló, 3 év múlva elévül, és onnantól kezdve nem lehet jogi lépéseket tenni.

 Nem szabad megijedni az évekig elhúzódó perektől! 

Semmiképp sem kell feladni, és elfogadni azokat a csekély összegeket, amelyeket a biztosítók és munkáltatók ajánlanak a baleset után. A balesetek után két lehetőség van: tenni és küzdeni az életéért, azért, Work Accidentami jogilag a károsulté, és még ha két évig is tart a per, de nyertesként kijönni belőle, vagy pedig nem csinálni semmit, és ez a két év ugyanúgy eltelik a gondtalanabb élet reménye nélkül.

Tudjuk, hogy a világ minden pénze is kevés ahhoz, hogy József ugyanazt az egészséges életet tudja élni, mint balesete előtt. Nem tudjuk visszaadni teste épségét, de ha már ebbe a helyzetbe került, akkor olyan mértékű, a körülményekhez képest a lehető legjobb segítséget, pénzösszeget kell megszerezni ahhoz, hogy minél boldogabb és gondtalanabb életet élhessen, és ezt a jogszabály is kimondja. Például József esetében, mivel vidéken lakik, nincs lehetősége akadálymentesített környezetben közlekedni, nem tud távolsági buszra, vonatra felszállni. Ezért szüksége van gépjárműre, az utazáshoz benzinre. Ezek nem kis költségek, de a munkáltatónak kötelessége megtéríteni. Ezen felül fizetnie kell a gyógyszereit, plusz azokat az ellátásokat is, amelyek indokoltak számára, de a TB nem támogatja, ilyenek a rendszeres gyógyfürdői és gyógymasszázs kezelések. Mivel József kerekesszékbe került, nagyon sok időt tölt otthonában, ahol elkezdett bizonyos hobbiknak hódolni, ezekhez az időtöltésekhez is a munkáltató köteles a lehetőségeket pénzösszeggel biztosítani, hogy József meg tudja venni például azokat a könyveket, újságokat, amelyekkel elütheti az időt. A megítélt havi életjáradéknak az ilyen szomorú baleset után fedeznie kell ezeket az indokolt, az életszínvonal növeléséhez, mindennapi akadályok leküzdéséhez szükséges költségeket.

További információkat a baleseti kártérítésről és profi jogi szakértőinkről honlapunk Rólunk menüpontjában és a Sérülések kártérítése aloldalakon olvashat. 

Kérdése van baleseti kártérítését illetően?

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!

Vállaljuk a problémás ügyeket is!

A jogalap szerint azt, hogy a károkozónak (munkáltatónak, biztosítónak) kötelező-e kártérítést fizetnie, egyszerűen meghatározható. Az alapján, hogy a károsult a sebesülést, balesetet nem magának okozta szándékos magatartásával, a munkáltató, biztosító köteles fizetni.

Az ilyen esetekben a szigorú objektív felelősség érvényes, amely azt jelenti, hogy a munkáltatónak kell mindent bizonyítania ahhoz, hogy mentesüljön a kártérítési kötelezettség, felelősség alól. Ugyanis, ha a munkavállalót a munkavégzés során kár éri, megsérül, azért a munkáltatónak felelnie kell. A munkáltató abban az esetben mentesülhet a felelősség alól, hogyha a munkavállaló saját magának szándékosan, az előírt szabályokat megszegve okozta a balesetet, vagy ha a munkáltató ellenőrzési körén kívül esett a baleset, erre példa, ha a munkavállaló a munkahelyén, munkaideje alatt másnak fekete munkát végez